Es realitzarà la catalogació directa, és a dir en línia contra el CCUC, d'aquesta manera es redueixen les possibilitats d'introduir registres duplicats.

Per tant, abans de començar qualsevol procediment comproveu si en el CCUC ja existeix el registre bibliogràfic que voleu catalogar.

Des de la interfície d'ALMA podeu buscar en tres entorns: 

Si sou una institució del CSUC (és a dir amb catàleg local amb ALMA) la zona de la institución correspon al vostre catàleg local.

Si sou una institució del CCUC (amb catàleg amb altres sistemes) la zona de la institución està buida i no és vàlida per vosaltres en cap sentit.

La zona de red correspon al CCUC. 

La zona de la comunidad (Community) conté registres bibliogràfics subministrats i gestionats per Ex-libris (principalment electrònics). Conté també autoritats de noms i matèries de la LC, encapçalaments i termes mèdics, i la GND de la biblioteca nacional alemanya. Els registres bibliogràfics de la comunitat es poden modificar i enriquir seguint uns estàndards de catalogació definits per Ex-libris. 

Assegureu-vos que la primera cerca l'executeu sobre la network (CCUC) i si l'únic registre que us interessa té el logo de la community seguiu el procediment per aprofitar-lo explicat al punt 2.1. 

1. EXISTÈNCIA DEL REGISTRE BIBLIOGRÀFIC EN EL CCUC

Si heu trobat el registre que voleu catalogar al CCUC. 


Us podeu trobar dos tipus de registres:  

El procediment de catalogació per cada tipus de registre variarà.

1.1. Registres creats a la NZ

1.1.1. Dades bibliogràfiques

Vegeu el punt "Criteris per la modificació de dades" dins l'apartat Generalitats de les pautes del CCUC .

1.1.2. Dades d'informació local

a) Per afegir la vostra localització

b) Per esborrar la vostra localització

c) Si heu d'afegir un camp 917 o 918 (precatalogacions i CIP) us podeu trobar amb una d'aquestes tres casuístiques:

1.1.3. Precatalogacions

Si el registre que trobeu al CCUC és una precatalogació, afegiu els camps obligatoris si aplicables (OA) per deixar el registre a nivell 4 (pos17 de la capçalera (i consulteu el punt "Criteris per la modificació de dades" dins l'apartat Generalitats del material que esteu examinant.

1.2. Registres creats a la CZ

Es tracta de registres de recursos electrònics catalogats per altres clients d’ALMA. Els podeu trobar a la zona de la NZ perquè alguna de les institucions que tenen ALMA com a catàleg local tenen accés al recurs electrònic. 

1.2.1. Per institucions que tenen catàleg ALMA

Podeu aprofitar aquests registres de la CZ sense copiar-los a la NZ.

Si ho considereu necessari, podeu afegir etiquetes als registres de la CZ. Tot i que heu de tenir en compte que quan s'actualitzen aquests registres, les etiquetes afegides es poden esborrar. 


1.2.2. Per institucions sense catàleg ALMA

No editeu ni aprofiteu els registres de la CZ (amb la icona dels caps) que hi hagi a l'entorn de la Network zone.

Useu l'alternativa de buscar en recursos externs i seguiu les indicacions del punt 2.2. Còpia de base de dades externes.


2. NO EXISTÈNCIA DEL REGISTRE BIBLIOGRÀFIC: CREACIÓ D'UN NOU REGISTRE BIBLIOGRÀFIC

En cas que no trobeu el registre que voleu catalogar a la NZ teniu aquestes quatres possibilitats per crear-ne un de nou a la NZ. 

2.1. Còpia de la Community zone :

Els registres bibliogràfics que formen part de la zona de la comunidad són principalment recursos electrònics.

Si no heu trobat el títol que cerqueu a l'entorn de la NZ, podeu cercar-lo a la zona de la Comunidad (CZ) seleccionant aquest entorn dins la casella de cerca. 

Seleccioneu el registre pertinent i copieu-lo al CCUC prement el boto Copiar al entorno 


2.2. Còpia de base de dades externes

Podeu cercar a qualsevol de les bases de dades que trobareu en el menú Recursos de l'esquerra Recursos > Buscar en recursos externos  que es desplegarà clicant el botó Buscar en el perfil de catálogo.


2.3. Còpia dins el CCUC

Per crear un registre fent una còpia d'un existent del CCUC:



2.4. Catalogació original
Aneu a l'editor de metadades i seleccioneu l'opció Nuevo i dins d'aquí seleccioneu la plantilla més adequada segons el tipus de material pel document que esteu catalogant (recordeu que heu hagut de configurar el vostre ALMA per veure les plantilles del CCUC)

3. CÒPIA DEL CCUC AL CATÀLEG LOCAL

3.1 Per les Institucions del CSUC

Totes les institucions membres del CSUC (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, URL, UVic, UOC i BC) teniu un catàleg local amb ALMA que és la zona de la insitución, no cal que feu cap acció especial per copiar el registre en el vostre catàleg. Al fet de penjar-hi exemplars, o d'afegir-hi camps local ja el farà visible en la vostra eina de descobriment i per tant formarà part del vostre catàleg. 

Heu de tenir en compte però que cal que definiu on voleu guardar un registre bibliogràfic. Des de Nuevo  accediu a Opciones de catalogación, seleccioneu la zona (NZ) i guardeu la tria. Aquest procediment s’aplica a registres bibliogràfics, plantilles i normes de catalogació i ho ha de configurar cada catalogador.


3.1.1 Desenllaçar un registre bibliogràfic de la zona de red (NZ) i esborrar-lo de la zona de la institución (IZ) 

Com que es comparteixen els registres entre la zona de red (CCUC ) i la zona de la institución (catàleg local) quan vulgueu esborrar un registre bibliogràfic del vostre catàleg, primer de tot heu de suprimir l'enllaç entre el registre bibliogràfic a la NZ. 

En el cas que es vulgui tornar a crear l’enllaç: Acciones de registro -- Compartir con red + Confirmar

Consulteu l'apartat 7. REGISTRES EN ESPERA I ESBORRAR si voleu esborrar un registre del CCUC i el registre només té la vostra localització. 

3.2 Per les institucions del CCUC amb connexió Z39.50 

Connecteu-vos al CCUC via z39.50.

Si heu d'especificar atributs per fer les cerques, aquests són els permesos:

Cerqueu el registre (MMS ID) i exporteu-lo al vostre catàleg local. Després creeu els registres d'exemplar en el vostre catàleg.

3.3 Per les institucions del CCUC sense connexió Z39.50

Per exportar registres sense connexió via z39.50, haureu d'accedir al següent enllaç Exportació registres CCUC (Usuari: export i contrassenya: ccuc21). Afegir els MMS ID dels registres que voleu exportar, i validar les dades. Després només haureu de descarregar el fitxer que crea automàticament.

3.4 Per les institucions del CCUC sense catàleg local

Les poques institucions del CCUC que no tenen catàleg local podeu seguir creant la informació dels vostres exemplars en una etiqueta 949 amb les especificacions que trobareu a la pauta corresponent. 

4. CONTROL DE DUPLICATS

El control de duplicats es posa en funcionament quan es guarda un registre o seleccionant l'opció de "Find Matches" (Record actions).

Aquest control en el CCUC comprova principalment la coincidència dels números estàndards: 020 (ISBN) i 022 (ISSN), 024 (identificador estàndard ), 035 (Nombre de Control del Sistema) i alguns dolars dels encapçalaments (1XX i 7XX) i altres de la 245. 

Si el sistema detecta un possible duplicat, us avisarà i demanarà si voleu veure el duplicat.

Digueu que sí, si voleu que el sistema us mostri els possibles duplicats

Comproveu si realment és un duplicat. 

Tanqueu el registre que havíeu començat sense guardar-lo. El podeu fer desaparèixer del vostre menú  amb la opció liberar todos los registros

No activeu cap de les possibilitats que permet el sistema, ja que qualsevol d'aquestes accions acaba esborrant un registre del CCUC:


Si necessiteu esborrar un registre del CCUC, consulteu el punt 7 d'aquesta pauta. 

5. VERIFICACIÓ D'ENCAPÇALAMENTS

És molt important que es verifiquin tots els punts d'accés d'un registre, activant la funció F3

A Alma trobareu els encapçalaments en 5 vocabularis de registres d'autoritats. 

NOMINCLOUEtiquetes contra les que valida
CANTICtots els registres d'autoritats CANTIC més tots els registres d'autoritats del CCUC que encara estan pendents de millorar el seu nivell per ser CANTICS

100 /110/111/130/700/710/711/800/810/811/830

600/610/611/630 de la UB o institucions que usin el tesaurus de la UB per els termes temàtics 

LEMAC tots els registres d'autoritats LEMAC gestionats per la Biblioteca de Catalunya + els registres d'autoritats del globus CANTIC que es poden usar com encapçalaments de matèries600/610/611/630/650/651
THUBtots els registres d'autoritats del Tesaurus de la Universitat de Barcelona650/651/655/648
CCUCMATtots els registres d'autoritats de matèries que algunes institucions universitàries han creat. S'hauran de convertir en Lemac650 + segon indicador 4
TGFC

inclou tots els registres d'autoritats de gènere i forma creats per algunes institucions universitàries

655


Per triar o crear un punt d'accés vegeu la pauta 5. Tria de punts d'accés i creació de registres d'autoritats


6. REGLES DE NORMALITZACIÓ i MILLORA DE REGISTRES

Les regles de normalització es poden utilitzar per afegir, eliminar o substituir camps i subcamps en registres individuals o conjunts de registres.

Al CCUC podeu activar només les regles de normalització per millorar els registres bibliogràfics i d'autoritats que trobareu activant l'opció "mejorar el registro" dins d' "Acciones de registro" 

S'obrirà un desplegable amb les diferents opcions. Podeu seleccionar les del grup:

Millores bibliogràfics

7. REGISTRES PER OCULTAR I ESBORRAR

Ocultar

Podeu deixar amagat de l'eina de descobriment un registre de recurs electrònic quan només tingui la vostra localització afegint una etiqueta 906 i seleccioneu el text Ocultar.


Esborrar

8. REGISTRES FACTICIS

Per les institucions del CSUC que tenen catàleg local amb ALMA (IZ),  afegiu  una etiqueta 774  com a camp local amb la descripció de les obres relligades, als registres facticis (col·leccions factícies. punt 1.2)


9. CANVIS GLOBALS

Per fer canvis globals sobre un conjunt de registres bibliogràfics del CCUC (NZ) actueu de les següent manera: 

Per fer conjunts i compartir-los a la NZ:



-----------------

Maig 2024