You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

0.1 Concrecions a les ISBD (G) (Comprovar si es pot anar separant per les diferents zones) 

01.1 Abast. Concrecions a les ISBD (ER)

Concrecions al MARC21 - Introducció

0-10 Normativa catalogràfica acceptada

0-20 Criteris per la modificació de dades

--------------------

--

1. FONTS D'INFORMACIÓ

Qualsevol part del recurs pot ser una font d'informació per qualsevol element a descriure. Només useu claudàtors quan la font d'informació és externa al recurs descrit i useu-los independentment per cada element.

Ex.

264 #1 [Barcelona] : $b[Abadia de Montserrat],$c[1992]

NO

264 #1 [Barcelona :$bAbadia de Montserrat,$c1992]

2. NOUS REGISTRES BIBLIOGRÀFICS (NOVA EDICIÓ) 

Creeu un registre bibliogràfic separat sempre que tingueu una manifestació diferent, o sigui quan hi hagi un canvi de contingut (ampliació, correcció o revisió) consti o no explícitament o que hi hagi un canvi en les següents zones: títol i menció de responsabilitat, l'edició, la descripció física, l'editor o la col·lecció.

Tingueu en compte però les següents excepcions (canvis que no impliquen la creació d'un nou registre bibliogràfic:

En l'ISBN

  • l'addició, supressió o canvi d'un ISBN (quan no hi ha cap altre canvi en el document, o el canvi és motivat per l'edició de versions diferents (p. ex.: amb enquadernacions diferents)

En el títol i la menció de responsabilitat

  • errors tipogràfics
  • diferències menors en les mencions de responsabilitat que no impliquen canvis en l'autoria del document (ex.: menció de responsabilitat amb claudàtors o sense; “traducció de …” o “traducció de l'anglès de …”)

En l'edició

  • canvi en l'ordinal de l'edició (quan no hi ha cap altre canvi significatiu en el document)
  • presència o absència d'una menció d'edició del tipus “Ed. especial per a Viatges El Corte Inglés”
  • mencions d'edició que només fan referència a canvis en la presentació del document (ex.: “1a ed. con esta portada”)

Tracteu tots aquests casos com a reimpressions. Feu constar en una nota 500 les dates d'aquestes “reedicions”.

En la descripció física

  • canvi menor en la paginació que és fruit de la numeració o no numeració de les pàgines inicials o finals del document (pròleg, índex, sumari, bibliografia, etc.)
  • diferència d'1 o 2 cm en la mida del llibre

En la publicació

  • una diferència en les dates d'impressió o de copyright
  • un canvi en el lloc de publicació que no impliqui un canvi d'editor
  • un canvi menor en el nom de l'editor: “Alianza” i “Alianza Editorial”, “G. Gili” i “Gustavo Gili” (sempre que no sigui un canvi del nom propi de l'entitat: “Ministerio de Agricultura” i “Ministerio de Agricultura, Pesca i Alimentación” o "Plaza" i "Plaza & Janés")
  • tipus d'enquadernació diferents

Reproduccions fetes per motius de conservació:

Quan la reproducció hagi estat produïda (editada) per o sota l’encàrrec d’una institució del CCUC que tingui el document original

  • Que el document original i la reproducció es considerin publicacions tancades (és a dir, no es preveu que es publiquin parts noves ni que es modifiqui, ampliï o actualitzi el contingut dels dos documents). Es descarten per tant totes les publicacions en sèrie.
  • Que el mitjà utilitzat per la reproducció permeti assegurar que el contingut del document original i el de la seva versió electrònica siguin idèntics (per exemple, l’escanneig d’imatges però no el reconeixement i digitalització mecanitzada de caràcters).
  • Que no sigui una tesi doctoral del TDX. En aquest cas catalogueu sempre en registres bibliogràfics separats les diferents versions o formats (paper, electrònic, microforma, etc. )

Doneu en nota 533 la menció de la reproducció i en un camp 856 41 (si s'escau) la localització de la seva reproducció en versió electrònica remota així com informació sobre la subscripció o restriccions d'accés

3. REIMPRESSIONS

Quan considereu que la manifestació que heu de catalogar és una reimpressió d'una altra (tingueu en compte, a més de la normativa,  l'apartat "En l'edició" del punt 2. d'aquesta pauta), no creeu un registre bibliogràfic separat per la reimpressió. 

En lloc d'això segons el que us trobeu en el CCUC seguiu els procediments següents:

3.1. Si trobeu en el CCUC la primera impressió de la mateixa edició

Afegiu-li la vostra informació local (codi de localització, camps 917 o 918, etc.), donant per ordre cronològic en el camp 500 la data de publicació de la reimpressió precedida de la llegenda “Reimpressions:” (si la nota ja existeix, afegiu només la data de la reimpressió):

Ex.

100 1# Markell, Edward K.

245 10 Parasitología medica

260 ## Madrid : Interamericana : McGraw.Hill, $c1990

500 ## Reimpressions: 1994

Per el tractament d'ISBN diferents per a cada reimpressió vegeu el punt 3.3.

3.2. Si no trobeu la primera impressió de la mateixa edició, però sí la descripció específica de la vostra reimpressió o la d'una altra reimpressió

Modifiqueu aquest registre bibliogràfic segons els criteris del punt 3.2. per tal de convertir la seva descripció en la de la primera impressió. Finalment, afegiu-li la vostra informació local.

Tingueu en compte els elements següents:

008/06Tipus de data: ha de ser "s"
008/07-10Data: doneu la de la primera impressió
250Elimineu qualsevol menció a la reimpressió
260$cDoneu la data de publicació segons s'especifica en el punt 3.2.
500Doneu la/es data/es de la reimpressió/ns

 

3.3. Si no trobeu res en el CCUC, ni la impressió original ni cap reimpressió

Catalogueu la reimpressió com si es tractés de la primera impressió de la mateixa edició, donant en una nota 500 la data de la reimpressió:

Ex.

008/6   s

008/07-10   1987

260 ## Barcelona :$bLumen, $c1987

500 ## Reimpressions: 1990

L'obra és una segona reimpressió de l'any 1990 de la primera edició de l'any 1987


Elements a tenir en compte:

008/06 Tipus de data: s

008/07-10 Data: doneu la de la primera impressió

020 Quan cada reimpressió té un ISBN diferent, doneu-los fins a un màxim de 5, seguits d'un element identificador entre parèntesis (tipus d'enquadernació, data, etc.):

Ex.  

020 ## 8433245670 (cart.)

020 ## 8433245683 (rust.)

o

Ex. 

020 ##  8462907441 (1990)

020 ##  846290745X (1991)

250 No doneu cap menció de la reimpressió

264$c Doneu la data de publicació de la primera impressió.

Si al document només hi consta la data de reimpressió, repetiu aquesta data en la 264 i en una 500.  

Ex.

264 #1 Barcelona :$bLumen,$c[1996]

500 ## Reimpressions: 1996

4. OBRES EN MÉS D'UN VOLUM O PART

Quan catalogueu obres en més d’un  volum empreu de forma preferent la descripció en un únic registre bibliogràfic. Utilitzeu la descripció en registres separats per a cadascun dels volums només quan considereu que la tècnica d'un únic registre bibliogràfic no és prou aclaridora per a l'usuari. En cas de dubte, empreu sempre la primera opció.

4.1. Criteris orientatius per a la selecció de la modalitat de catalogació

 

A l’hora d’escollir entre la catalogació d’una obra multivolum en un únic registre bibliogràfic o en registres separats per a cadascuna dels volums tingueu en compte els títols dels volums.

En línies generals:

a) Si els títols dels volums són poc significatius, catalogueu l’obra en un únic registre bibliogràfic;

b) Si, per contra, els títols dels volums són prou significatius, catalogueu cadascun dels volums en un registre bibliogràfic separat, amb el títol comú com a col·lecció

Com a criteri orientatiu, considereu que els títols dels volums són poc significatius quan per ells mateixos són insuficients per identificar el contingut de la part i necessiten l’addicció del títol comú. (Per exemple, “Dents”, “Empremtes”, etc. quan el títol comú és “Vestigis dels dinosaures”, són títols que per ells mateixos no denoten que les dents són de dinosaure i no de qualsevol altre animal).

També,  es pot considerar que el títol d’un volum és poc significatiu quan el seu títol es limita a una designació dels tipus següents:

a) Subdivisió alfabètica o numèrica (“Part 1, “Part 2”; “A”, “B”; etc.)

b) Subdivisió cronològica (“Des del 1918 al 1935”, “Des del 1936 a l’actualitat”; “Segle XIV”, “Segle XV”; “Edat moderna”, “Edat contemporània”; etc.)

c) Frases que ometen parts essencials de la informació que es dóna en el títol comú (“La Garrotxa”, “El Penedès”, etc. quan el títol comú és “Geografia comarcal de Catalunya”; “Les planes”, “Les muntanyes”, etc. quan el títol comú és “Flora de la comarca d’Osona”; “Canvi d’estat”, “Superfícies”, etc., quan el títol comú és “Química de l’estat sòlid”; etc.)

d) Termes generals com “Atles”, “Glossari”, “Índex”, “Prefaci”, “Làmines”, “Suplement”, “Apèndix”, etc.

En cas de dubte entre si els títols dels volums són o no significatius (és a dir, entre si catalogar una obra multivolum en un únic registre bibliogràfic o volum per volum) escolliu sempre la catalogació en un únic registre bibliogràfic.

4.2. Un únic registre bibliogràfic

Doneu com a títol propi el títol comú a les parts. Opcionalment, doneu els títols de les parts en una nota de contingut:

Ex.

245 10 Història de Catalunya

505 0# 1. Girona. 2. Tarragona

 

Elements a tenir en compte:

020: Doneu l'ISBN de l'obra completa. Quan no n'hi ha de l'obra completa, doneu l'ISBN de cada volum, fins a màxim de 9, seguits d'una menció que els identifiqui entre parèntesi.

Ex.

020 ## 844546789X (o.c)

020 ## 8400879451 (v.1)

020 ## 840087946X (v.2)

264: Quan no disposeu de tots els volums, doneu la data de la primera part seguida d'un guió:

Ex.

260 ## Madrid :$bAlianza,$c1964

300: Quan no disposeu de totes els volums de l'obra deixeu en blanc el nombre d'unitats ($a):

Ex.

300 ## v. ;$c25 cm

505: Quan creieu important fer menció dels volums, doneu en una nota de contingut el títol i l'autor de cadascuna d'elles. Si no disposeu de tots els volums doneu només els títols d’aquells que tingueu.

Comenceu la nota amb la llegenda “Conté:” i separeu els diferents títols amb punt i espai (. ):

Ex.

505 8# Conté: 1. Diario de un cazador / Miguel Delibes. 2. Cuatro figuras del 98 / Camilo José Cela

500: (Nota de reimpressió) Doneu les dates de la reimpressió sense especificar quin o quins han estat els volums reimpresos:

Ex.

500 ## Reimpressions: 1995, 1996

(Reimpressió del volum 1 de l'any 1995 i del volum 2 de l'any 1996)

7XX: Quan ho creieu convenient feu entrades secundàries d'autor, títol o autor-títol dels volums de l'obra.

Ex.

700 12 Delibes, Miguel. $tDiario de un cazador

700 12 Cela, Camilo José. $tCuatro figuras del 98

830: Doneu només les mencions de la col·lecció dels volums que disposeu.

4.3. Registres separats per a cadascun del volums

4.3.1 El títol comú com a col·lecció:

Empreu aquest tipus de catalogació quan considereu que el títol comú dels volums “actua” més com a títol col·lectiu per al conjunt del grup que no pas com a títol.

En aquests casos, doneu com a títol propi el títol de cada part i el títol comú a la zona de col·lecció:

Ex.

245 13 La España de los Reyes Católicos

830 #0 Historia de España ;$v17

Elements a tenir en compte:

020 Doneu l'ISBN de l'obra completa i el del volm seguits d'una menció que els identifiqui

Ex.

020 ## 8478529446 (col·lecció)

020 ## 8478529451 (v.17)

4.3.2. El títol del volum com a títol depenent

Empreu aquest tipus de catalogació quan un volum d'una obra catalogada en registres separats per a cadascuna de les parts segons 4.3.1 té un títol poc identificatiu i necessita l'addició del títol comú (“Vol. 4”, “S. XX”, “Sumari”, Índex”, etc.).

En aquests casos, doneu com a títol propi el títol comú i el títol de la part com a títol dependent. A més, doneu el títol comú com a encapçalament secundari de títol de col·lecció (830 #X):

Ex.

245 10 Historia de España.$nVolumen 25,$pS. XX

830 #0 Historia de España ;$v25

NO

245 10 $. XX

830 #0 Historia de España ;$v25

NI

245 10 Historia de España.$pS. XX

830 #0 Historia de España ;$v25


Ex.

245 10 Estudis de cultura popular.$pAragó

830 #0 Estudis de cultura popular

4.4. Pautes d'aplicació en el CCUC

Si l'obra que voleu catalogar ja existeix en el CCUC:

a) Si la trobeu catalogada en un únic registre bibliogràfic, afegiu la vostra informació local (codi de localització o camps 917 i 918), independentment si disposeu de l'obra completa o només d'una part. Si cal, modifiqueu el registre bibliogràfic seguint les pautes del punt 4.2.

Si trobeu més d'un únic registre bibliogràfic per a la mateixa obra (per exemple, amb o sense nota de conté) escolliu aquell que sigui més complet.

b) Si no trobeu l'obra catalogada en un únic registre bibliogràfic, però sí tota o la major part de l'obra catalogada en registres separats per a cadascun dels volums segons els criteris del punt 4.3 afegiu la vostra informació local a aquests registres.

Si alguns dels vostres volums no està catalogada segons els criteris del punt 4.2 modifiqueu-la seguint aquests criteris i afegiu-li la vostra informació local.

Si algun volum no el trobeu en el CCUC catalogueu-lo segons els criteris del punt 4.3.

c) Si no trobeu l'obra catalogada en un únic registre bibliogràfic, però sí tota o la major part de l'obra catalogada en registres separats segons altres criteris que els establerts en el punt 4.3 modifiqueu, quan calgui, la descripció d'aquells volums que us interessi seguint una de les dues modalitats de catalogació del CCUC i afegiu-li la vostra informació local. En cas de dubte, empreu sempre la modalitat d'un únic registre bibliogràfic. Si alguna part no la trobeu en el CCUC, catalogueu-la seguint una de les dues modalitats establertes en els punts 4.2 i 4.3.

5. PUNTS FINALS DE CAMPS

No poseu punts finals al final dels camps. Si copieu registres bibliogràfic de fonts externes i us queden els punts finals, esborreu-los.

Ex.:

SI

100 ## Larsson, Stieg,|d1954-2004

NO

100 ## Larsson, Stieg,|d1954-2004

6. NORMATIVA CATALOGRÀFICA ACCEPTADA

 

Descripció bibliogràfica i punts d'accésRDA
Encapçalaments de matèria- Llista d'encapçalaments de matèria en català (LEMAC)
- Library of Congress Subject Headings
- Thesaurus de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona
Classificació sistemàtica- Classificació Decimal Universal
- Library of Congress Classification
- Classificació Decimal, adaptació per a biblioteques catalanes dirigida per Jordi Rubió i Balaguer
Format bibliogràfic- MARC 21


7. CRITERIS PER LA MODIFICACIÓ DE DADES

7.1. Errors tipogràfics

Podeu corregir qualsevol error ortogràfic, disglòssic, de puntuació o similar de qualsevol registre bibliogràfic del CCUC:

Ex.:

245 00 Implemnetació d'estructures cícliques

264 ## Barcelóna :$bPlaneta, $c1995

300 ## 245 p. :$hil.;$c18 cm

En el cas dels registres d'autoritat de nom, títol o matèria, passeu la incidència a l'Oficina del CBUC.

7.2. Altres possibles modificacions

Si un registre bibliogràfic té associada únicament la vostra localització, podeu afegir, modificar i/o esborrar qualsevol valor fix, etiqueta, etc. Sempre que estigui establert, seguiu les Pautes de catalogació del CCUC a l'hora de modificar un element. 

Si un registre bibliogràfic té associada una localització diferent a la vostra, podeu afegir, modificar i/o esborrar aquells valors fixos, etiquetes, etc. que fan que la catalogació sigui incorrecta, tant des del punt de vista de les Pautes de catalogació del CCUC com per tractar-se d'errors obvis (no criteris catalogràfics) en la catalogació, per exemple: no posar el número de col·lecció quan n'existeix un és un “error obvi”.

 En el cas específic de les publicacions en sèrie podeu modificar i afegir les etiquetes següents que afecten directament a l'actualització del registre. O sigui: el subcamp 260 $c, la posició 008/07-14 (data de publicació), el camp 362 i afegir les notes i entrades secundàries que cregueu convenient, seguint la vostra pràctica local mentre el CSUC no estableixi unes pautes al respecte.

Per a qualsevol altre cas, poseu-vos en contacte amb el vostre interlocutor amb el CSUC.

7.3.  Eliminació de registres en el CCUC

Podeu esborrar un registre bibliogràfic només si té associada únicament la vostra localització

Per a qualsevol altre cas, poseu-vos en contacte amb el vostre interlocutor amb el CSUC.

8. CÒPIA DE PUNTS D'ACCÉS

Quan catalogueu en el CCUC copieu els punts d’accés en la forma en que apareixen en el Catàleg Col·lectiu.

En cas que en trobeu més d’una modalitat, escolliu aquella que s’adeqüi més a les vostres necessitats.

Si no trobeu cap forma del punt d’accés que necessiteu, creeu-ne una de nova seguint les pautes del CCUC.

--------------------------

Setembre 2015






 

 

  • No labels