Recordeu  consultar l’assignació de punts d’accés i creació de registres d’autoritat a l’hora d’escollir les formes dels encapçalaments.

1. CREADORS (CAMPS 1xx i 7xx)

Els subcamps Obligatoris per la 100 són $a, $e i els Obligatoris si Aplicables són $b, $c, $d, $q, $j
Els subcamps Obligatoris per la 110 són $a, $e i els Obligatoris si Aplicables són $b, $c, $d, $n


Els punts d’accés per als creadors (persones, famílies o entitats responsables de la creació d’una obra), són elements bàsics que heu de detallar de la següent manera:

  • Feu sempre un punt d’accés per al creador que té la primera responsabilitat principal reconeguda, o que apareix mencionat en primer lloc al document (camp 1xx).
  • Recordeu que per fer un punt d’accés autoritzat, la informació ha d'estar sempre inclosa a la descripció. 

$e -Terme de relació  

  • Mencioneu en un $e (100 i 110) la funció dels creadors mitjançant un designador de relació normalitzat, vegeu el llistat a l’Apèndix I de RDA (en català, sense cap abreviatura ni concordança de gènere).
  • Cartògraf: persona, família o entitat corporativa responsable de la creació d'un mapa, un atles, un globus o qualsevol altre obra cartogràfica

El designador "cartògraf" (tant per persones com per entitats) pot venir indicat al document amb expressions tipus "dibuixat per" o "format per". 

  • Autor: persona, família o entitat corporativa responsable de la creació d'una obra el contingut de la qual és principalment textual, independentment del tipus de suport (per exemple, text imprès, paraula parlada, text electrònic, text tàctil) o gènere (per exemple, poemes, novel·les, guions, blogs). Useu-lo també en el cas de persones, etc., que creen una obra parafrasejant, reescribint o adaptant obres d'un altre creador si la modificació ha canviat substancialment la natura i el contingut de l'original o si ha canviat el mitjà d'expresió.
  • Entitat editora: persona, família o entitat corporativa que publica una obra, com ara un organisme oficial de l'entitat.  

El designador “entitat editora” de l’apèndix I.2.2 només es pot utilitzar quan l’entitat corporativa té una responsabilitat que va més enllà del fet de publicar


  • En el cas de les obres cartogràfiques, quan aquestes s'originen en una entitat corporativa diferent de l'organisme que només és responsable de l'edició o distribució, s'entèn que aquesta entitat és la creadora i per tant, se li atribueix el $ecartògraf".

Ex.:

100 1#       Cellarius, Christoph,$d1638-1707,$ecartògraf 

110 2#       Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya,$ecartògraf


  • En les entrades secundàries (7XX) l'únic terme de relació obligatori és el de creador, les altres funcions son recomanables si es té clara la funció.

Ex.:

700 1#       Gironès i Descarrega, Josep,$eacompilador

700 1#       Habenicht, Hermann,$d1844-1917,$etraductor 


  • Aquests subcamps ($e) són repetibles, introduïu les funcions en l'ordre segons la seva implicació en l'obra, en l'expressió, en la manifestació o en l'ítem (ordre OEMI)

Ex.:

110 20       Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya$ecartògraf,$eentitat editora

1.1. Empreses cartogràfiques com a creadors

Tingueu en compte que hi ha casos en què la figura del creador és una empresa (Rand McNally, Alpina, etc.), tret que un cartògraf sigui nomenat específicament al mapa; feu-ne doncs una 1XX . No ho confongueu amb un editor, que es considera un contribuïdor (7XX), ja que només es limita a publicar.

Ex.:

110  2#      Rand McNally and Company (Chicago),$ecartògraf

245 10       Rand McNally & Co.'s new twelve lnch terrestrial globe

Ex.:

110 2#       Editorial Alpina,$ecartògraf

245 10      Cap de Creus :$bParc Natural /$cEditorial Alpina S.L.

              

---------------

Febrer 2020


  • No labels