You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 35 Next »

Generalitats

  • El subcamp Obligatori per a la 600 és $a, i els Obligatoris si Aplicables són $b, $c, $d, $n, $p, $q, $t, $x, $y, $z, $2
  • El subcamp Obligatori per a la 610 és $a, i els Obligatoris si Aplicables són $b, $c, $d, $n, $p,  $t, $x, $y, $z, $2
  • El subcamp Obligatori per a la 611 és $a, i els Obligatoris si Aplicables són $c, $d, $e, $n, $p,  $t, $x, $y, $z, $2
  • El subcamp Obligatori per a la 630 és $a, i els Obligatoris si Aplicables són $d, $f, $k, $l, $n,  $p, $s, $x, $y, $z, $2
  • El subcamp Obligatori per a la 648 (només per la UB) és $a i $2
  • El subcamp Obligatori per a la 650, 651 és $a, i els Obligatoris si Aplicables són $x, $y, $z, $2
  • El subcamp Obligatori per a la 655 és $a, i l'Obligatori si Aplicable és $2

Els vocabularis d'encapçalaments de matèries que trobareu en el CCUC són: 

Acceptats

  • Encapçalaments de noms establerts a CÀNTIC
  • Encapçalaments i subdivisions de matèries establerts a la LEMAC
  • Encapçalaments de matèria construïts mitjançant l’ús de subdivisions d’aplicació lliure sota encapçalaments establerts de nom o de matèria.
  • Encapçalament creats a partir del tesaurus de la UB (Universitat de Barcelona) (THUB)
  • Encapçalaments de gènere i forma establerts a TGFC

No acceptats:

  • El vocabulari CCUCMAT es va crear amb encapçalaments traduïts directament de la LCSH creats per algunes de les universitats catalanes. Tots els encapçalaments estan sent revisats amb la intenció de forma part del vocabulari LEMAC. Formen part d'aquest vocabulari els encapçalaments amb el segon indicador 4 i sense la font indicada en el $2. 

Ús dels indicadors

Segons les llistes usades per crear l'encapçalament: 

  • Useu el segon indicador 7 (Font especificada en el subcamp $2) quan el terme que useu és Lemac o Thesaurus de la UB i afegiu al final del camp $2lemac o$2thub . En una etiqueta 600, 610, 611 també heu s'usar el $2lemac si la font de l'encapçalament és el CANTIC o LENOTI, excepte si sou de la UB o d'institucions que usin el tesaurus de la UB per els termes temàtics que llavors heu d'usar $2cantic. 

Ex.:

650 #7 Arquitectura$zCatalunya$xHistòria$yS. XX$2lemac

600 17 Cela, Camilo José,$d1916-2002$2lemac

610 27 Institut Català d'Antropologia$2lemac


Ex.:

648 #7 1895-1896$2thub

650 #7 Mestres$2thub

651 #7 Catalunya$2thub

655 #7 Aiguades$2thub

 

  • Molt excepcionalment useu el segon indicador 4 (Font no especificada) quan el terme que voleu usar no està en cap dels vocabularis acceptats i us veieu obligats a traduir-lo directament de la LCSH (Library of Congress Subject Heading) i no podeu o voleu fer una proposta, procediment explicat a continuació i recomanable. TINGUEU EN COMPTE que la intenció de la llista CCUCMAT i per tant els encapçalaments amb segon indicador 4 es desaparèixer a favor de crear els encapçalaments equivalents com a LEMACS. I és per això que quan la BC crea una nova autoritat LEMAC revisa que no hi hagi cap equivalència al vocabulari CCUCMAT, afegint si s'escau referències al registre LEMAC. 
    • Quant a la revisió del bibliogràfics amb segon indicador 4, des de la BC envien un llistat a les oficines del CSUC  per a que faci els canvis massius o manuals als registres (canvi d’indicador, modificació si s’escau de l’encapçalament per la forma acceptada a LEMAC i afegir $2lemac).
    • Si detecteu formes amb segon indicador 4 en el moment de fer una nova proposta (vegeu creació de nous encapçalament), aviseu a la BC en l'etiqueta 999 $b com a comentaris
    • Si localitzeu registres d'autoritat CCUCMAT que considereu que es poden esborrar i/o fusionar amb encapçalaments LEMAC, podeu marqueu-los per esborrar afegint una 999 $a Esborrar i afegint les notes que considereu en un $b de la mateixa 999 per tal que siguin revisats i si s'escau es modifiquin els encapçalaments LEMAC corresponents.   

Ús de les subdivisions

Suddivisions de forma

  • Feu servir el subcamp $v per a les subdivisions de forma

Ex:

650 #7 Art$vDiccionaris$xCatalà$2lemac

  • Recordeu que en lloc dels subencapçalaments de forma Anuaris, Informes, Butlletins i Memòries heu d'usar Revistes 


Subdivisions geogràfiques

  • A l'hora de crear una subdivisió geogràfica en una 6XX, feu-ho en la forma indirecta:

Ex.:

SI Canals$zItàlia$zVenècia

NO Canals$zVenècia (Itàlia)

Subdivisions generals

  • A l'hora de catalogar un atles, recordeu que no s'utilitza la subdivisió general "atles" sota noms geogràfics. S'usa la subdivisió $xMapes

Ex.: 

245 10 Atles de transports a Europa

NO 650 #7 Transports i comunicacions$zEuropa$xAtles

SI  650 #7 Transports i comunicacions$zEuropa$xMapes


  • Tingueu en compte les explicacions de la Lemac per l'ús de "Atles" com encapçalament principal:  "Aquest encapçalament, que serveix per a agrupar els atles geogràfics mundials, es pot utilitzar únicament seguit de subdivisió o de l'adjectiu que designa el país de publicació, ex.: Atles catalans per als atles geogràfics mundials publicats a Catalunya. Les obres que tracten dels atles es troben sota l'encapçalament Atles--Història".

Tria de punts d'accés

Verifiqueu l'encapçalament activant la funció F3, obrireu d'aquesta manera els vocabularis associats a la font determinada en el $$2.

En la primera pestanya (LEMAC o THUB) trobareu els termes que corresponen a encapçalaments validats (amb una estrella) i les referències de vegeu (sense estrella). En la segona pestanya "encabezamientos de registros bibliográficos"  trobareu tots els encapçalaments usat en el CCUC, si tenen un binocle són encapçalaments corresponents lligats a encapçalaments validats , si tenen mig binocles son encapçalaments que només el $a correspon a un encapçalament validat i si no te res son encapçalaments pendents de ser validats. 

Seleccioneu preferentment una forma validada des de la primera pestanya, d'aquesta manera quedara enllaçat l'encapçalament amb la forma acceptada. Si heu afegit un subencapçalament no s'esborrarà. 

Si no trobeu cap forma que us convingui podeu crear una proposta de nou encapçalament seguint les instruccions de "creació de nous encapçalaments".

Creació de nous encapçalaments

Quan el terme que voleu usar no està en cap d’aquestes llistes anteriorment citades (LEMAC, CANTIC o THUB), i no sou de la UB ni useu el tesaurus de la UB, podeu proposar un nou terme LEMAC que serà revisat i aprovat per el Servei de Normalització Bibliogràfica (SNB) de la Biblioteca de Catalunya. En cas que vulgueu proposar canvis als registres existents ho heu de notificar per correu a l’especialista de l’SNB (lsindin@bnc.cat).

Abans d’enviar o crear una nova proposta d’encapçalament comproveu que la proposta és necessària i que realment no es tracti d’un encapçalament de matèria ja existent que se li puguin aplicar subdivisions d’aplicació lliure. Assegureu-vos també que l'encapçalament proposat no duplica cap encapçalament existent el qual pot estar establert en una altra forma. S’aconsella cercar (prèviament a la creació de la proposta) la interfície web de la LEMAC de la BC: https://dades.bnc.cat/autoritats/lemac

Amb l’opció “registro/nuevo” (recordeu que podeu activar les plantilles que us interessin seleccionant  "configuración de la visualización de plantillas") podeu recuperar les diverses plantilles que s’han dissenyat per crear diferents tipus d’encapçalament:

  • LEMAC-proposta (per defecte): Utilitzeu aquesta plantilla per proposar encapçalaments temàtics codificats com a 150. És la que es troba disponible per defecte si activeu el sistema de validació des d’una etiqueta 650 amb la tecla de funció f3 i el sistema us permet crear un registre d’autoritat nou. 
  • LEMAC-proposta de geogràfic no jurisdiccional: Utilitzeu aquesta plantilla per proposar encapçalament geogràfics no jurisdiccionals codificats com a 151.
  • LEMAC-proposta de família. Utilitzeu aquesta plantilla per establir encapçalaments de noms de família utilitzats com a matèria codificats com a 100 primer indicador 3.
  • LEMAC-proposta d’edificis, etc. Utilitzeu aquesta plantilla per proposar encapçalaments d’entitats corporatives que no són CANTIC codificats com a 110 i tractats com a matèria, com per exemple edificis, instal·lacions esportives, temples en ruïnes, etc.
  • TGFC – proposta: Utilitzeu aquesta plantilla per proposar encapçalaments de termes de gènere i forma codificats com a 655. És la que es troba disponible per defecte si activeu el sistema de validació des d’una etiqueta 655 amb la tecla de funció f3 i el sistema us permet crear un registre d’autoritat nou.

Per altres tipus d’encapçalaments cal que us poseu en contacte amb l’especialista del SNB per correu electrònic. lsindin@bnc.cat

A partir d’aquestes plantilles ompliu obligatoriament:

  • Les etiquetes 15X amb el text de l’encapçalament proposat
  • Les 670 de la font que hagueu consultat:
  • En cas d’encapçalaments de matèries: 
    • LCSH (font obligatòria). Citeu com a primer camp 670 l’encapçalament equivalent en anglès acceptat en els Library of Congress Subject Headings. En el cas que no es trobi l’encapçalament, esborrar el camp 670 present a la plantilla per defecte i afegiu un camp 675 amb un subcamp $a amb el text “LCSH” per indicar que no s’ha trobat.
    • RAMEAU (font opcional). Citeu com a segon camp 670 l’encapçalament equivalent en francès acceptat en el RAMEAU.
    • Obra catalogada (font opcional). Citeu l’obra per a la qual s’està proposant l’encapçalament. Proporcioneu en el subcamp $a l'entrada principal, el títol propi i la data de publicació, en un subcamp $b proporcioneu la informació sobre l’obra que es consideri útil per avaluar la proposta.
    • Altres fonts opcionals. Utilitzeu camps 670 addicionals per citar fonts en català que donen suport a la forma de la proposta, com per exemple: TERMCAT, Encliclopèdia.cat, etc
  • En cas d’encapçalament de gènere i forma:
    • LEMAC (font obligatòria) Citeu com a primer camp 670 l’encapçalament equivalent a la LEMAC. En el cas que no es trobi l’encapçalament, cal esborrar el camp 670 present a la plantilla per defecte i afegir un camp 675 amb un subcamp $a amb el text “LEMAC” per indicar que no s’ha trobat.
    • LCGFT (font obligatòria). Citeu l’encapçalament equivalent en anglès acceptat en els Library of Congress Genre/Form Terms for Library and Archival Materials. En el cas que no es trobi l’encapçalament, cal esborrar el camp 670 present a la plantilla per defecte i afegir un camp 675 amb un subcamp $a amb el text “LCGFT” per indicar que no s’ha trobat.
    •  TGFBNE (font opcional). Citeu l’encapçalament equivalent en castellà acceptat en els Términos de genero/forma de la Biblioteca Nacional de España.
    • Altres fonts opcionals. Utilitzeu camps 670 addicionals per citar fonts en català que donen suport a la forma de la proposta, com per exemple:, Encliclopèdia.cat, Cercaterm, etc.
  • Les 999, no toqueu el $a que ja indica que és una proposta i afegiu el nom de la vostra institució al $b, a més entre parèntesi podeu indicar el codi de catalogador i un correu electrònic i separat per dos punts (:) podeu posar comentaris i/o explicacions que considereu oportunes com per exemple l’estructura de les referències 4XX i/o 5XX, els registres bibliogràfics que s’han d’actualitzar com a resultat de la nova proposta, encapçalaments amb segon indicadors 4  o encapçalaments de la llista CCUCMAT, etc. 
  • En cap cas informeu les etiquetes de referències 4XX o 5XX.


Ex.:

LDR #####nz##a22#####n##4500

008 [ d’acord amb el tipus d’autoritat]

040 ## $$a ES-BaBC $$b cat $$c ES-BaBC $$f lemac

15X ## $$a $$v $$x $$y $$z

670 ## $$a LCSH $$b (enc.: XXXX)

670 ## $$a RAMEAU $$b (enc.: XXXX)

670 ## $$a Enciclopèdia.cat, consulta feta el XX de XX, 202X $$b (XXXX)

999 $$a REVISAR $$b PROPOSTA Institució (catalogador, opcional): explicació/observacions

Ex.: 

LDR #####nz##a22#####n##4500
008 ######||#anznnbabn##########|n#ana######
040 ## $$a ES-BaBC $$b cat $$c ES-BaBC $$f tgfc
155 ## $$a
670 ## $$a LEMAC, consulta feta el XX de XXXX, 202X $$b (punt d'accés: XXXX)
670 ## $$a Enciclopèdia.cat, consulta feta el XX de XX, 202X $$b (XXXX)
670 ## $$a LCGFT, consulta feta el XX de XXXX, 202X $$b (punt d'accés: XXXX)
670 ## $$a TGFBNE, consulta feta el XX de XX, 202X $$b (XXXX)
999 ## $$a REVISAR $$b PROPOSTA Institució (catalogador, opcional):
explicació/observacions


Opcionalment i si disposeu de la informació podeu proporcionar altres camps

  • Camp 080 (CDU)
  • Camp 667 (nota general interna)
  • Camp 781 (subdivisió geogràfica equivalent a un camp 151)

Modificació d'un registre de proposta després de crear-lo i desar-lo

Podeu canviar qualsevol registre de proposta que hagueu fet vosaltres mateixos mentre el registre estigui marcat com a proposta (camp 999 $bPROPOSTA). Un cop validat per l’SNB el registre passa a nivell “90”, aquest nivell indica que el registre no pot ser editat per incorporar canvis. Si fos el cas, poseu-vos en contacte amb l’especialista del SNB per correu electrònic. No feu mai canvis a una proposta que hagi estat creada per un altre catalogador o institució col·laboradora. Els comentaris sobre propostes que hagi fet algú altre les haureu de notificar a l’especialista del SNB per correu electrònic (lsindin@bnc.cat).

Podeu ampliar la informació sobre com crear propostes d'encapçalament consultant els dos manuals de la BC: 

NOVES PROPOSTES LEMAC: CM-107

NOVES PROPOSTES TGFC: CM-213


653 - Terme d'indexació - no controlat 

Alguns registres del CCUC  poden contenir camps 653 on hi trobareu un terme temàtic no controlat, és a dir, no validat per cap llista acceptada en el CCUC (Lemac, LCSH o THUB). Si no tenen cap 6XX controlada els registres han d'estar en nivell 7 (mínim) o 5 (parcial). 

Si no afegiu punts d'accés temàtics controlats a aquests registres (camps 600/611/610/630/650/651), conserveu els descriptors del camp 653 (ja que poden ser útils per a la recuperació temàtica dels mateixos).

Quan copieu un registre de fonts externes i no traduïu totes les matèries que hi apareixen, podeu deixar les matèries en altres llengües, i per tant sense validar, a una etiqueta 653 (poden ser útils per d'altres catalogadors que la vulguin usar).

Ex.: 

650 #7 Vendes$xPromoció$2lemac

653 #0 Economic history$y1971-1990


655 - Terme d'indexació-Gènere/forma 

En el CCUC l'ús del camp 655 és només obligatori per els termes següents, el segon indicador ha de ser 7 i cal afegir al final del camp $2tgfc.

  • 655 #7 $aTests $2tgfc​
  • 655 #7 $aTreballs de fi d'estudis $2tgfc​
  • 655 #7 $aCol·leccions especials $2tgfc​
  • 655 #7 $aJocs i programes d'ordinador $2tgfc​
  • 655 #7 $aModels anatòmics $2tgfc​

Recordeu que la UB fa servir múltiples descriptors de gènere/forma marcats amb el segon indicador 7 i un $2thub que les altres institucions no heu d'esborrar ni modificar. 

Creació de nous termes: 

Igual que per els encapçalaments de matèries si no trobeu el terme que busqueu en la llista TGFC, creeu una nova proposta seguint les indicacions anteriorment explicades en l’apartat creació de nous encapçalaments.


----------------------

Novembre 2022

  • No labels