1. Es poden sol·licitar personalitzacions als repositoris?


El servei de Repositori de Prestacions Bàsiques (RPB) es tracta de la instal·lació d’una instància del programari DSpace, d’ús exclusiu per a la institució sol·licitant, la qual incorpora per defecte unes personalitzacions bàsiques implementades des del CSUC per tal de donar compliment a les normatives, estàndards i bones pràctiques internacionals (com per exemple OpenAire). A més, es sol·licita inicialment a la institució la informació per poder configurar certs elements: dades identificatives de la institució i repositori, logotips i textos, colors de visualització, metadades d’índexos i facetes, etc.

El servei de Repositori de Prestacions Avançades (RPA), a més de les personalitzacions per defecte desenvolupades per part del CSUC, permet un grau més alt d’implementacions a mida (per exemple, un CSS propi) que la institució pot sol·licitar.

Més enllà de les definicions inicials dels dos serveis, quan el repositori ja està en funcionament, la institució pot sol·licitar modificacions, que el CSUC valorarà si entren dins les prestacions del servei contractat.

Consulteu la taula comparativa de modalitats per ampliar informació.

La sol·licitud de totes les peticions s’ha de vehicular a través de l’eina de suport del CSUC, per a la qual cada institució disposa d'un usuari per accedir-hi.


2. Cada quan s’actualitza la versió dels repositoris?


L’RPB es basa en el sistema de "continuous delivery". Això vol dir que les actualitzacions/aplicacions de millores als repositoris es faran en bloc a totes les instal·lacions que usen el servei i se’n podran fer fins a 3 o 4 durant l'any (en funció del volum de peticions acumulades pendents d'aplicació).

Com a mínim una d’aquestes actuacions inclourà l'actualització de versió del programari, per garantir que els RPBs sempre treballin amb la darrera versió estable de DSpace disponible.

Es notificarà a través de la llista d’interlocutors/es el dia programat per portar a terme l’actuació, ja que caldrà aturar el servei durant l’estona assignada.


3. Quins tipus de fitxers es poden penjar als repositoris i quina mida màxima poden tenir?


No hi ha restriccions en quant a format de fitxer a l’hora de dipositar documents als repositoris, tot i que la recomanació des del CSUC -sempre que el document ho permeti- és penjar fitxers en format PDF.

Per una banda, el PDF permet protegir la integritat del text a través de les diverses opcions de seguretat que incorpora el propi format i, per l’altra, es tracta d’un tipus de fitxer que s’ha convertit en un estàndard de facto de manera que s’assegura l’accés a qualsevol usuari/ària.

Tot i així, el programari DSpace permet el dipòsit de qualsevol altre tipus de fitxer sempre i quan no superi el 2 GB.

Per a càrregues de fitxers més grans, hi ha l’opció d’usar l’API REST (la qual permet gestionar el repositori mitjançant crides HTTP i superar alguns dels límits establerts en els formularis, com la pujada de fitxers grans). Poseu-vos en contacte amb nosaltres per a més informació.


4. Es poden reordenar les col·leccions del repositori?


Els Repositoris de Prestacions Bàsiques (RPB) no permeten la reordenació de comunitats, subcomunitats ni col·leccions. L’ordre en que es mostren aquests elements és sempre alfabètic.

En el cas dels Repositoris de Prestacions Avançades, sí que és possible triar aquest ordre. Al formulari de creació i edició de la comunitat/subcomunitat/col·lecció, apareix la casella “Valor d'ordenació”, en la qual cal indicar el número de la posició en que es voldrà que aparegui l’element. Es recomana començar la numeració amb el 10 per a la primera, 20 per a la segona, 30 per a la tercera, etc., de manera que es puguin afegir números intermedis (com 11, 12, 13...) per a noves insercions, sense haver de renumerar el conjunt.


5. Es poden restringir col·leccions de documents?


Es poden crear col·leccions que només seran accessibles per un grup d’usuaris triat, els quals només hi podran accedir amb el seu usuari i contrasenya.

Per fer-ho, cal dur a termes les següents dues accions:

  • Crear el grup d'usuaris que tindran permisos per accedir a la col·lecció

Menú dret, apartat “Control d’accés” > “Grups” > “Accions”: “Crear un grup nou” > Indicar el nom del grup i cercar els usuaris que s’hi volen afegir > “Desa”.

  • Tancar/restingir  la col·lecció

Menú dret, apartat “Control d’accés” > “Autoritzacions” > clicar la col·lecció que volem tancar i que trobarem al llistat de comunitats/col·leccions de la pàgina > seleccionar acció “DEFAULT_ITEM_READ” > buscar al desplegable “Selecciona un grup” el nom del grup d’usuaris que hem creat > “Desa”.

És important crear i assignar el grup a la col·lecció en qüestió, ABANS d'introduir cap ítem, de manera que tots els ítems dipositats heretaran els permisos de la col·lecció (per tant, només seran accessibles per aquell grup d’usuaris).

Un cop s'ha tancat la col·lecció, si un usuari sense permisos intenta accedir a un ítem inclòs dins d'aquesta, li apareixerà un missatge conforme aquell és un element restringit.


6. El repositori inclou dades estadístiques d’accés als documents?


Els repositoris disposen de dos sistemes d’estadístiques diferents, cadascun d’ells amb dades i informació distinta. Des del CSUC no es fa cap tractament d’aquestes dades ni es coneixen amb detall els sistemes per poder respondre consultes sobre el contingut de les mateixes. És responsabilitat de la institució triar quin sistema prefereix i conèixer quina informació s’hi dona en cas de voler oferir les dades als usuaris.

  • Estadístiques integrades per defecte, pròpies de DSpace. Son visibles per a usuaris amb la sessió iniciada al repositori, i estan disponibles des de l’apartat “Estadístiques” (de la columna lateral dreta).

          Aquestes estadístiques es poden fer visibles per a qualsevol usuari que navegui pel repositori (sense necessitat d’iniciar sessió), si la institució ho sol·licita al CSUC.

  • Estadístiques de Google Analytics (GA4), vinculades a l’adreça electrònica indicada per part de la institució al document inicial “Dades necessàries per configurar el repositori”. Consulteu el document “Estadístiques amb Google Analytics 4 (GA4)” per a més informació.

          Cal tenir en compte que la informació que recull un sistema i l'altre pot no coincidir, ja que els mètodes que s'utilitzen en els dos casos son diferents.


7. Com afegeixo l'ORCID a les autories de les meves publicacions?


L'ORCID es pot afegir a qualsevol camp d'autoria (dc.contributor) mitjançant l'eina de cerca pròpia de DSpace que incorpora el formulari d'enviament de documents del repositori. L'ORCID es pot afegir durant el procés de dipòsit del document (formulari d'enviament) o bé en publicacions ja dipositades (formulari d'edició de metadades).  

Trobareu les instruccions a seguir aquí.


8. Es pot triar l'ordre en que apareixen els fitxers d'un ítem amb més d'un fitxer?


L'ordre en que es mostren els fitxers dels documents que en tenen més d’un, és l'ordre en que apareixen a la part interna de l'ítem.

Aquest ordre es pot canviar des de l'apartat "Edita aquest element" > pestanya "Arxius de l'element". Allà s’ubiquen tots els fitxers (inclosos els fitxers derivats que es generen automàticament), separats per "blocs". Amb l’exemple d’un ítem amb fitxers PDF, apareixerà el "BLOC ORIGINAL" amb els fitxers principals pujats (els PDFs), el "BLOC TEXT" amb l'extracció del text dels PDFs que es genera automàticament i el “BLOC CC-LICENSE” també generat automàticament amb informació sobre la llicència Creative Commons informada al document.

Cal usar els botons "Puja" i "Baixa" que apareixen a la part dreta, per modificar l'ordenació. Aquest canvi s’ha de fer en els fitxers de tots els blocs, perquè es mostrin correctament a la vista simple de l’ítem.

En el cas dels Repositoris de Prestacions Avançades, que disposen de visors de documents pels ítems, a l’apartat de “blocs” apareixerà també el “BLOC MEDIA_DOCUMENT” que és el que defineix el contingut del visor. És important revisar l’ordre dels fitxers d’aquest bloc especialment.


9. Es pot modificar el fitxer d'un ítem ja publicat?


Per substituir el fitxer d’un ítem ja publicat al repositori cal accedir a l’apartat “Edita aquest element” > pestanya “Arxius de l’element” i eliminar els fitxers de tots els “blocs” de documents. Del “BLOC ORIGINAL” el(s) que tingui(n) l’extensió “.pdf”, i del “BLOC TEXT” i “BLOC MEDIA_DOCUMENT” el(s) que tingui(n) l’extensió “.pdf.txt” i “.pdf.xml” respectivament.

Un cop netejat aquest apartat de fitxer, cal afegir el nou usant l’opció “Penja un nou document” i seleccionant l’opció “Fitxers de continguts (per defecte)”.

En el cas dels Repositoris de Prestacions Avançades, que disposen de visors de documents pels ítems, cal tenir en compte que el nou fitxer apareixerà al visor una hora després de penjar-se (el sistema que carrega els fitxers als visors els genera automàticament un cop cada hora).


10. Es pot modificar la llicència CC un cop publicat el fitxer?


La llicència Creative Commons només es podrà editar un cop finalitzat el procés d’incorporació de l’ítem al repositori i només ho podrà fer la persona que tingui el rol d'administrador del repositori o d'administrador de la col·lecció.


Per editar la metadada caldrà:

  1. Accedir a l'edició de l'ítem
  2. Anar a la pestanya “Metadades de l’element.”
  3. Editar/afegir dc.rights i dc.rights.uri per completar la informació de la llicència i l'enllaç de la mateixa.


  • dc.rights contindrà la informació que fa referència a la llicència amb el següent text específic:

“Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com URL de la llicència”

  • dc.rights.uri conté la URL de la llicència Creative Commons i que serveix per mostrar la icona de la mateixa.


Aquesta informació es mostra a la vista simple de l’ítem de la següent manera:


11. Es poden fer càrregues massives de documents al repositori des de sistemes d'informació externs?


Aquesta funcionalitat està disponible només per als Repositoris de Prestacions Avançades.
En primer lloc cal preparar la informació i construir un fitxer JSON, que posteriorment es carregarà via API.

Consulteu els documents “RPA. Consideracions inicials per a la migració de contingut extern cap al repositori” i “RPA. Ús de l’API per carregar contingut extern cap al repositori

Cal contactar amb el CSUC abans d’usar aquesta funcionalitat.


12. A quins agregadors puc incorporar el meu repositori?


Agregadors principals


               


OpenAIRE is a European project supporting Open Science. On the one hand OpenAIRE is a network of dedicated Open Science experts promoting and providing training on Open Science.                                                                                                                                              

On the other hand OpenAIRE is a technical infrastructure harvesting research output from connected data providers. OpenAIRE aims to establish an open and sustainable scholarly communication infrastructure responsible for the overall management, analysis, manipulation, provision, monitoring and cross-linking of all research outcomes.


Com participar-hi?

Veure aquí                                                                                                                           




OAIster is a union catalog of millions of records that represent open access resources. This catalog was built through harvesting from open access collections worldwide using the Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH). Today, OAIster includes more than 50 million records that represent digital resources from more than 2,000 contributors.

The OAIster database is included in WorldCat and metadata harvesting goes through the WorldCat Digital Collection Gateway. These services offer several advantages for repository managers:

  • you can do self-service harvesting, which means you set your own harvest schedule and customize your metadata map for collections
  • your library's holdings can be set in WorldCat
  • your organization's unique collections receive maximum visibility via WorldCat and the WorldCat Gateway, which is available at no charge
  • your metadata will be syndicated wherever WorldCat data is syndicated

Additionally, OCLC has integrated OAIster with other open access digital resources. Our plan is to keep the freely accessible OAIster site available and evolve it so that it encompasses even more open access materials.


Com participar-hi?

To begin contributing your metadata, and to increase the Web visibility of your unique, open access materials, go to Getting Started with the WorldCat Digital Collection Gateway.


Europeana provides cultural heritage enthusiasts, professionals, teachers, and researchers with digital access to European cultural heritage material. Why? To inspire and inform fresh perspectives and open conversations about our history and culture. To share and enjoy our rich cultural heritage. To use it to create new things.


Com participar-hi?

La participació a Europeana es fa a través d'agregadors regionals. Si així s'estableix, el contingut dipositat a Catalònica, passarà a ser recol·lectat per Europeana.


  • Catalònica és un portal d’accés obert i gratuït que proporciona la consulta des d’una sola finestra a les col·leccions digitals de Catalunya.
  • És un directori de les col·leccions i repositoris digitals existents a Catalunya.
  • Facilita la participació en biblioteques i serveis digitals internacionals com Europeana; en aquest cas concret, a més, transforma la informació descriptiva recollida dels repositoris per a adaptar-la als estàndards que requereix Europeana.

Des dels resultats obtinguts a Catalònica, s’enllaça als repositoris d’origen per mostrar cada objecte allà on s’ha generat, d’aquesta manera, Catalònica contribueix també a difondre i visibilitzar l’acció que realitzen les institucions i entitats en l’àmbit digital.


Com participar-hi?

Si voleu que el repositori de la vostra institució formi part de les col·leccions de Catalònica, haurà de complir amb les normes d’interoperabilitat Open Archives Iniciative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH).

Si és així, podeu omplir el formulari i enviar-lo a catalonica@bnc.cat

Les col·leccions agregades per Catalònica poden, si ho desitgen, també participar a Europeana amb els seus continguts (total o parcialment). Només caldrà signar un conveni amb la Biblioteca de Catalunya.




RECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) és un repositori cooperatiu en el que es pot consultar la literatura de recerca de les universitats i centres d'investigació de Catalunya, com ara articles, treballs d’investigació/fi de màster, treballs/projectes fi de carrera, ponències de congressos, informes, documents de treball, etc.


Com participar-hi?

Si disposeu de col·leccions amb documents de recerca, podeu sol·licitar la vostra incorporació a través de l’adreça recercat@csuc.cat.           






RECOLECTA, o Recolector de Ciencia Abierta, es el agregador nacional de repositorios de acceso abierto. En esta plataforma se agrupan a todas las infraestructuras digitales españolas en las que se publican y/o depositan resultados de investigación en acceso abierto. 


Com participar-hi?

Eina de validació


Hispana es el portal de acceso al patrimonio digital español y el agregador nacional de contenidos a Europeana. Reúne las colecciones digitales de archivos, bibliotecas y museos españoles. Entre ellas destacan los repositorios institucionales de las universidades españolas y las bibliotecas digitales de las Comunidades Autónomas, que ofrecen acceso a conjuntos crecientes de todo tipo de materiales (manuscritos, libros impresos, fotografías, mapas...) del patrimonio bibliográfico español.


Com participar-hi?

Su institución se mostrará en el directorio de Hispana, junto con un enlace a su colección. Además, sus registros serán recolectados, por lo que serán localizables y accesibles desde Hispana. Todo esto proporcionará una mayor visibilidad de la colección y facilitará el acceso a sus recursos.

Para poder alcanzar este nivel será necesario que cumplimente el siguiente formulario y que firme el acuerdo de participación que viene en el anexo (en el formato que prefiera), y lo envíe a la dirección indicada en el mismo.

Además, su institución debe disponer de un repositorio OAI y sus registros deben estar, al menos en formato oai_dc. Ver las especificaciones técnicas.


Altres agregadors



BASE is one of the world's most voluminous search engines especially for academic web resources. BASE provides more than 240 million documents from more than 8,000 content providers. You can access the full texts of about 60% of the indexed documents for free (Open Access). BASE is operated by Bielefeld University Library.


Com participar-hi?

Veure aquí


CORE’s mission is to aggregate all open access research worldwide and deliver unrestricted access for all.

CORE harvests research papers from such as institutional and subject repositories, and open access and hybrid journals.


Com participar-hi?

Veure aquí 




MyScienceWork serves the international scientific community and promotes easy access to scientific publications, unrestricted diffusion of knowledge and open science. Our comprehensive database includes more than 90 million scientific publications and 12 million patents.

Our vision for the near future is to empower research institutions and industries with more intelligence related to research fields by aggregating all available data related to research results to accelerate findings, optimize funding and research efforts, improve transparency, bridge the knowledge gap between academia and industry and avoid duplicate research.

MySciencework believes that making science more accessible will foster data sharing amongst science organizations.


Com participar-hi?

Veure aquí




  • No labels